tisdag 28 juni 2016

ÄLSKADE KLADDKAKA (utan gluten, socker + mjölk)

Om det är något jag saknat under mina år utomlands så är det en klassisk svensk kladdkaka, en perfekt krämig chokladkaka med extra kladdig mitt. Det vattnas i mun bara av tanken... Så naturligtvis behövs ett riktigt, RIKTIGT gott kladdkakerecept utan socker, gluten och mejerier. Inga sötningsmedel och ingen smält mörk chokladkaka. Jag har inspirerats av mitt favoritrecept på "vanlig" kladdkaka och omvandlat det till ett nyttigare ( men ÅH-SÅ-GOTT) recept. Vi slängde med det i picknickkorgen förra veckan med en burk vispgrädde. Jag älskar hur något så enkelt kan vara så gott och då detta passar till fika, fest, fredagsmys och de där dagarna i månaden då man är extra sötsugen så förblir det en klassiker i hälsosammare tappning.
 
KLADDKAKA
22 cm springform (halvera gärna för mindre storlek)

20 urkärnade dadlar
2 dl kokosflingor + lite extra att smörja formen med
4 dl mandelmjöl
1,5 dl kakao 
2 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 dl kokosolja + lite extra att smörja formen med
2 msk honung
6 ägg


Sätt ugnen på 170 grader. Hacka dadlar och blanda sedan dadlar med kokosflingor i en matberedare ordentligt. Tillsätt mandelmjöl, vaniljpulver, kakao och salt och mixa igen, eller blanda för hand. Smält kokosoljan och häll i smeten tillsammans med honung och ägg (obs viktigt att det blir just i denna ordningen) , rör till en slät smet.

Smörj en form med kokosolja och kokos, häll i smeten och grädde i ca 10 minuter. Den ska vara kletig när du tar ut den och låt stå i kylskåpet en timme innan servering! Njut!

1 kommentar:

  1. Goood kladdkaka :) Dock ska jag ha den inne i ugnen lite längre nästa gång, den blev väl kladdig för mig.(Kan iofs vara min ugn som är lite dålig). Barnen var tyvärr inte så förtjusta i den.

    SvaraRadera