söndag 21 augusti 2016

FRUKOSTMUFFINS MED BANAN OCH BLÅBÄR

Frukost är den bästa start på dagen som du kan ge din kropp och det är med den som du kan fylla på med bra energi. För mig ska en bra frukost vara mättande, näringsrik, god och enkel att tillaga. Mina frukostmuffinsar uppfyller alla fyra kraven och får alltid högsta betyg av min son som nöjd smaskar i sig dem med rask fart. De är fria från gluten, vitt socker och går även att göra mjölkfria. Jag använder även dessa till fika och mellanmål. Även om de som med allt man bakar i ugn smakar bäst färska så går de kanon att frysa in och tina upp. 

Hoppas de ska smaka! Ha en fantastisk fin söndag!
 
 
FRUKOSTMUFFINS MED BANAN OCH BLÅBÄR
7-8 stycken
3 dl glutenfria havregryn (eller boveteflingor om du ej äter havre)
2 dl mandelmjöl
75 g smör (eller ghee/kokosolja för mjölkfritt)
1,5 dl kokosmjölk (den tjockare delen)
2 ägg 
1 banan (hälften mosat i muffinsarna och häftel skivat inuti)
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
ev. 1 tsk kanel
(ev. 1 msk honung/agave men bananen sötar gott och väl)
blåbär i önskad mängd

Sätt på ugnen på 225 grader. Blanda havregryn, mandelmjöl, tärnat smör (eller kokosolja/ghee), kokosmjölk, ägg, bakpulver, salt, och hälften av en banan (mosad) och eventuellt honung och kanel till en deg.  Rör i blåbär i önskad mängd (jag brukar ta ca 1 dl) varsamt så att de håller sig så hela som möjligt. Tryck ner smet till hälften på muffinsformarna och lägg sedan den andra halvan av bananen som du skärt i skivor i mittan av varje muffins. Täck sedan med resten av smeten och skjuts in i ugnen (andvända gärna muffinsplåt för att de ska hålla sig fina i formen) i ca 10-15 minuter. Vi vill att de ska få färg. Låt kallna en aning innan servering och njut som de är eller med en skiva smör/ghee. 

Bakar du dem? Lämna gärna en kommentar här under hur just du gillade dem.

1 kommentar:

  1. Hej! Hittade hit för ett tag sedan och tycker du har så inspirerande inlägg, och recept! Gick till affären och köpte på mig mandelmjöl och dadlar och kokos och raw kakao och kokosmjöl och jordnötssmör och... ja, jag fick sån lust att baka och stå i köket helt enkelt. Nu (med tre barn) har jag bara hunnit med att göra dessa frukostmuffins och jag tyckte mycket om dem! Barnen åt också, den första mer än den andra dock, men skam den som ger sig. Undrar bara nu när jag ska baka andra gången, vad som menas med "den tjockare delen" av kokosmjölken? Förra gången tog jag bara av det översta vita hårda lagret i burken, men de blev väldigt feta... var det så du tänkte? Ha det gott i solen på Bali! :)

    SvaraRadera