tisdag 6 september 2016

ÄLSKADE ÄPPELPAJ (utan socker, gluten eller mjölk, paleo + vegan!)

Åååååååååh, denna äppelpaj alltså. Baka den och lura vem som helst att tro att den innehåller vitt socker, gluten eller mjölk! När man börjar äta nyttigare, så som att ta bort vitt socker, gluten och/eller mjölk finns det oftast alltid en lista med klassiska saker som man saknar... En riktigt god äppelpaj var något som stod högt upp på min lista och då jag lagar mat efter säsong så behövde jag en riktigt god smulpaj med äpplen för att göra hösten komplett. Och självklart ska ni få ta del av det fantastiska receptet! Äter du mjölk kan du med fördel servera den med vispad grädde - och för dig som undviker just det så föreslår jag vispad kokosgrädde!

ÄLSKADE ÄPPELPAJ


800-1000 gram äpplen
1,5 tsk kanel
1 tsk honung/agave/lönnsirap/annan sötning
1 krm flingsalt
smör/kokosolja/ghee till formen

125 gram smält smör/kokosolja/ghee
2 dl mandelmjöl
0,5 dl fint hackade hasselnötter (går att utesluta)
1 dl glutenfria havregryn/boveteflingor om man inte äter havregryn
4 msk honung
1 tsk flingsalt + lite till toppen

Sätt ugnen på ca 200 grader. Börja med att skala och skiva äpplena. Blanda sedan ihop kanel, honung och flingsalt och därefter blanda i äpplena väl. Smörj pajformen och häll i äpplena. Degen gör du genom att enkelt blanda ihop alla ingredienser (jag använder händerna) och smula ut över äpplena. Avsluta med att sprinkla lite flingsalt över hela pajen. Skjuts in i  ugnen i ca 15-25 minuter, håll utkik på färgen på pajen, du vill ha den gyllnbrun men inte bränd. MUMS!

5 kommentarer:

  1. Nam nam nam. Det blev som magi! Rekommenderar verkligen ����

    SvaraRadera
  2. Underbart god! Gjorde den med smör men ska testa kokosolja också. Kommer bli en återkommande favorit här hemma. Stort tack för receptet!!

    SvaraRadera
  3. Åh så god den här pajen var! Den kommer vi att göra fler gånger! Jag gillade speciellt flingsaltet som ger en touch av sälta till det söta.

    SvaraRadera
  4. Underbart god, och inte sådär sötsliskig! Jag gjorde med smör. Glömde saltet men det gjorde inget. Sambon ville dock ha mer sötma, men tog ändå glatt två gånger!

    SvaraRadera
  5. Jag vet inte vad jag gjorde för fel, men det blev inte alls särskilt "krispig", havregrynen blev som en sörja, inte alls smulig. För det skulle vara smält smör va? Hur stor var er form? Jag tog en vanlig pajform (tror 20-22 cm) men det täckte inte äpplena som på denna bild. Men GOD smak i alla fall! :)

    SvaraRadera