söndag 20 november 2016

LÄCKER SAFFRAN- & VANILJCHEESECAKE MED PEPPARKAKSBOTTEN (utan gluten, vitt socker eller mjölk - vegan + paleo)

Nu ska ni receptet på en fantastisk juldessert som äts med gott samvete! Den är krämig och mättande med sin fina kombination av saffran, vanilj och pepparkaka. Den är raw, vegan och paleo-vänlig och slängs ihop väldigt fort. Jag har toppat den med lite ekologisk choklad (vegan) från Vivani (92% kakao) och kanel. Hoppas ni ska gilla den! Tagga den gärna med #organicbymommy på sociala medier.

SAFFRAN- & VANILJCHEESECAKE MED PEPPARKAKSBOTTEN
Botten
17 dadlar
2 dl mandelmjöl
stor nypa salt
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald ceylon-kanel (äkta kanel)
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk kardemumma
 eller 2 msk pepparkakskrydda

Fyllningen
5 dl cashewnötter (blötlagda i vatten i minst 5 timmar, helst över natten)
1,25 dl kokosolja 
1,25 dl kokosgrädde eller kokosmjölk (den feta vita delen, eller ex Garants/Änglamarks variant som är jämn i konsistens)
0,5 dl vatten
0,75-1 dl honung (efter önskad sötma, gärna raw)
2 tsk vaniljpulver   
nypa salt
 1 paket (0,5 gram) saffran

Börja med mixa samtliga ingredienser till botten i en mixer/med stavmixer och tryck ner i en springform med bakplåtspapper (jag använder en mindre form från Panduro) eller brödform. Ställ i kylen.

Häll av cashewnötterna och placera dem i en mixer tillsammans med kokosolja, kokosgrädde/kokosmjölk, vatten, honung, salt och vaniljpulver. Låt det mixas till en jämm krämig smet (ibland upp till 7 minuter). Ta fram pepparkaksbotten från kylen och häll därefter i en tredjedel av smeten i formen -ställ in i kylen. De resterande två tredjedelarna av smeten ska bli saffransfyllningen och här beroende på om du vill ha den med stark saffranssmak tar du mellan ett halvt saffranskuvert till ett helt. Jag brukar ta ca 75% av saffranet och spara resten till annat bak (vi pratar om smulor här, men då saffran är en så kraftfull krydda får man smaka av). Mixa upp smeten med saffranet och häll över vanilfyllningen. In i kylen i minst 6 timmar och servera gärna kallt. Du kan absolut frysa denna, bara ta fram och låt tina upp en stund innan.
Njut!

4 kommentarer:

  1. Hejsan,

    Jag tänkte baka din Cheesecake i veckan och jag har en fundering angående formen, vilken storlek använder du? Läste att du använder en mindre från Panduro, men blir det för lite ingredienser om man använder en springform i "normal" storlek? (vet inte exakt vilken storlek, men brukar ju vara tårtbotten-storlek ungefär, om du förstår vilken jag menar.)

    Tacksam för svar!

    Mvh// Victoria

    windianeolia@hotmail.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, vad roligt! Oj, jag vet faktiskt inte storleken mer än att det är en mindre springform. Smeten får fortfarande plats i en standardform, men blir lite högre och finare om du använder en mindre. Kan varmt rekommendera en mindre, inte för att det egentligen spelar någon roll med smak osv utan mest för att de blir lite festligare. :-) Lycka till och god jul! Varma hälsningar, Louise

      Radera
  2. Hej!
    Till hur många personer skulle du säga att receptet räcker?
    Ser supergott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Oj, ja ca 8-10 personer då den är väldigt mäktig :-) God fortsättning!

      Radera