lördag 3 december 2016

DRÖMKOLA MED NÖTTER & HAVSSALT (vegan, utan vitt socker och mjölk)

Denna kola alltså... Den är så god att den saknar ord. Gudomligt god utan vitt socker, gluten, eller mjölk (går såklart att göra nötfri genom att skippa nötterna på). Dessutom går den himla fort att tillaga. Njut och lämna gärna en kommentar om du provar den!

DRÖMKOLA MED NÖTTER & HAVSSALT 
1 plåt

100 gram kokosolja
2,5 dl kokossocker
0,75 dl honung eller agave för vegansk
3 msk kakao 
2 dl fet kokosmjölk (den vita feta delen)
en stor nypa salt

topping:
flingsalt
hackade nötter

Börja med att smälta kokosoljan i en tjockbottnad kastrull. Rör sedan i kokossocker, honung/agave, kakao, kokosmjölk och salt och låt stå och puttra under omröring i minst 25 minuter och tills dess temperatur är runt 130 grader (kokosmjölk/kokosgrädde behöver nå en lite högre temperatur än vanlig grädde eller smör). Använd en termometer. Annars kan du alltid göra kultestet: häll en droppe kola i ett glas med kallt vatten och rulla den mellan fingrarna - blir det en liten hårt och hållbar boll så är den klar. Jag använder termometer. Häll sedan ut på en bakplåtsklädd plåt och sprinkla över flingsalt och hackade nötter. Låt svalna och skär/klipp sedan i bitar. Mums!

2 kommentarer:

  1. Men åh så goda de blev!!!! Tänkte de skulle räcka fram till jul men dessa kommer knappt räcka till imorgon... tror du de blir ännu stelare om man värmer på lite? Mina blev svåra att få "fina" när jag klippte dem, kan ha tagit för mycket honung visserligen (höftade lite...) Tusen tack för all dessa underbara recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Värmer på lite mer menar jag, använde termometer och drog av vid 125 grader.

      Radera